2014. augusztus 15., péntek

Betekintünk kicsit a horgolás világába!

Tegnapi bejegyzésemben ígértem nektek, hogy ma a horgolás rejtelmeibe foglak bevezetni benneteket! Mivel én sajnos nem tudok horgolni tegnap kezdtem el én is tanulmányozni ezt a nagyszerű technikát! Eddig soha nem mertem belevágni, mert nekem ez mindig egy túl nehéz technikának tűnt, de találtam egy nagyon szuper leírást, amivel lehet belevágok én is!

Ha érdekel a folytatás olvass tovább!


Lájkold a blog facebook oldalát még több ötletért!




A legjobb leírást a Barka fonal honlapján találtam! 

Szükségünk lesz:
egy gombolyag középvastag fonalra 
és egy 3,5-es, vagy 3-as horgolótűre.


1. Fonal- és tűtartás, a kezdő hurok elkészítése

A fonalat az ujjunk körül megtekerjük.



Majd a fonalat az így keletkező kör mögött vezetjük el.














Az átvezetett fonalat a kör közepénél kissé felfelé húzzuk, miközben a két fonalvéget meghúzzuk.


Íme az elkészült hurok!



















Íme mindez videón:

 



Kezdő láncszemsor készítésekor a fonalat a bal kisujjunk felett, majd a tenyéri részen vezetve egyszer vagy kétszer a mutatóujjunkra csavarjuk, a horgolótűt jobb kezünkbe fogjuk és a tűre fűzzük a kezdő hurkot.












2. Láncszem készítése (chain stich - ch, japán mintarajzokon a jelölése:O)
A feszes és egyenletes szemkészítés titka a feszes fonaltartás. A tűt a kezdő hurkon átszúrjuk, majd a fonalat a tű háta mögül balról jobbra áthúzzuk a tű előtt (rátekerjük). Így készülnek a ráhajtások is, és ezzel a mozdulattal húzzuk majd át a fonalat a hurkokon valamennyi szemtípusnál.
A fonalat a tű horgas felét lefele fordítva a hurokkal párhuzamosan tartjuk, így áthúzáskor nem akadunk bele a hurokba.
Az elkészült láncszemek két ívből állnak felülről nézve, amelyek szív alakhoz hasonlítanak. Horgolás közben egyik kezünkkel a szemet készítjük, a másik kezünkkel mindig tartsuk a már elkészült szemeket, így feszes marad a fonal.
Íme a kész láncszemsor.















És egy videó:
 




3. Kispálca készítése (single crochet –sc; brit angolban: double crochet-dc, japán mintarajzokon a jelölése X) és a sorváltás

A kispálca a legsokoldalúbban használható szemforma. Ezzel a szemmel készült kutyorg és macskusz is. Használható szegélyek készítésére, de sapka, zongorakesztyű is készíthető vele. Az eredmény sűrű szemekből álló egyenletes felület. A belőle készült mintanégyzet keresztszemes hímzéssel is díszíthető, de egyszerű csíkozással is remekül mutat.

Sorváltáskor u.n. fordulószemet (turning chain) készítünk, ami nem más, mint egy plusz láncszem a sor végén. Ezt követően az ellenkező irányban folytatjuk a horgolást olyan módon, hogy az elkészült mintát megfordítjuk.

Amennyiben a láncszemsort követően kispálcát készítünk, úgy elegendő egy fordulószem, majd ezt követően a tűtől számított 2. láncszembe készítjük az első kispálcát.


A tűt először átszúrjuk az előző sor két felső láncszemívén, majd ezt követően a fonalat ráhajtjuk a tűre és a hurokkal párhuzamosan áthúzzuk a lyukon.
Az így keletkezett 2 hurkon egyszerre húzzuk keresztül a tűre ismét ráhajtott fonalat.
Először az egyik hurokon majd a mozdulatot folytatva a másik hurkon is áthúzzuk ugyanazt a ráhajtott fonalat.
A kész szem!


















Az itt leírtakról egy videó:
 



4. Befejezés (fasten off- FO) és színváltás (change color) és a hamis kispálca (slip stich-sl st)
A befejezés esetén a sor utolsó szeme után még egy láncszemet készítünk. A láncszem készítését követően a fonalat elvágjuk és a keletkező fonalvéget teljesen áthúzzuk a hurkon. Az így keletkező csomó megvédi az elkészült mintát a visszabomlástól.


















Ehhez is van videó:




Színváltáskor ugyanúgy járunk el, mint kezdéskor, tehát kezdőszemet készítünk és azt a tűre fűzzük. Ezt követően a tűvel átszúrunk az előző sor utolsó szemének felső két láncszemíve alatt és az új szín fonalát ráhajtva áthúzzuk a hurkon, majd ugyanezt a fonalat áthúzzuk a tűre felfűzött kezdő hurkon is. Ezt a szemtípust hamis kispálcának nevezzük és remekül használható a horgolt részek egymáshoz rögzítésére, de ha úgy könnyebb, használhatjuk rögzítésre a kispálcát is.






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megosztás

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...